Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 cebula
2-3 łyżki chrzanu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 ząbki czosnku
500 ml bulionu
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
majeranek
bazylia
ostra papryka
Przyprawy (prócz soli) oraz przeciśnięty czosnek mieszamy z oliwą i nacieramy mięso, odstawiamy szczelnie zamknięte do lodówki na minimum 2 godziny (im dłużej tym lepiej).
Na patelni rozgrzewamy trochę tłuszczu i obsmażamy pokrojoną w plasterki cebulkę aby się zrumieniła.
Mięso przekładamy do rondla z gorącym bulionem, dodajemy cebulę i chrzan.
Przykrywamy i dusimy ok 1,5 godziny na małym ogniu co jakiś czas obracając mięso.
Gorący schab wyjmujemy z rondla i odstawiamy, później kroimy na plastry.
Powstały sos miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko. Stawiamy na małym ogniu i zagęszczamy mąką rozrobioną z odrobiną ciepłej wody.
Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą do smaku.
Mięso układamy na półmisku, polewamy sosem.
Idealne również na zimno do kanapki. Ostro-słodki smak chrzanu jest wręcz idealny.
Idealne również na zimno do kanapki. Ostro-słodki smak chrzanu jest wręcz idealny.
To już bardzo świąteczny klimacik. Uwielbiam sos chrzanowy.
OdpowiedzUsuń