sobota, 14 lipca 2012

Dżem jagodowy

Składniki:
jagody
cukier

Zasadę mam taką: na każde 2 kilo jagód dodaję 700g cukru.
Owoce zasypuję cukrem i odstawiam na jakąś godzinkę lub dwie, co jakiś czas delikatnie mieszając.
Po tym czasie kiedy puszczą sok wstawiam je na bardzo mały ogień i gotuję 2-3 godziny.
Odstawiam i przez dwa kolejne dni gotuję po 2-3 godziny i znów odstawiam.
Ostatniego (trzeciego) dnia gorące nakładam do wyprażonych słoików, zamykam, stawiam do góry dnem i gotowe.

SMACZNEGO!


STERYLIZACJA SŁOIKÓW
Wygotowanie: do garnka wkładamy słoiki, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut. Wyjmujemy go metalową czystą łyżką tak, żeby woda z niego wyciekła i od razu wkładamy gorące owoce lub warzywa.

Wyprażanie to wygodniejsza metoda sterylizacji – w piekarniku. Do zimnego piekarnika, na blachę umieszczoną na najniższym poziomie, wkładamy czyste słoiki. Nastawiamy temperaturę 140 stopni (bez termoobiegu) i po jej osiągnięciu wypiekamy słoiki przez pół godziny. Wyjmujemy po jednym słoiku i napełniamy gotowym gorącym przetworem.

Wieczka i gumki najlepiej jest wygotować, jednak nie za długo, żeby nie zniszczyć ogumienia.

przepis bierze udział w akcjach

   
    

2 komentarze:

  1. Dżem jagodowy z truskawek? No, no. To musi być pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D hehe... pisałam post o jagodach a rozmawiałam o truskawkach :) wpis poprawiony... dziękuję za spostrzegawczość ;)

      Usuń