niedziela, 14 kwietnia 2013

Uszka z mięsem w rosole


... u mnie w domu gotowane mięso z rosołu nie cieszy zbytnią popularnością, dlatego zawsze idzie na "przerób" i powstaje z niego coś pysznego. Tym razem były to uszka... i od razu wyprzedzę Wasze obawy, to naprawdę bardzo łatwa i szybka do przyrządzenia potrawa...


Składniki:
CIASTO:
300 g mąki
woda
szczypta soli
FARSZ:
250 g mięsa z rosołu
mała cebula
3 ząbki czosnku
sól i majeranek do smaku

Mięso, cebulę i czosnek (możemy też dodać jedną marchewkę z rosołu) mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy farsz, składamy na pół (smarując brzegi wodą) a następnie zawijamy na palcu sklejając rogi tak by powstało "uszko".
Uszka możemy od razu gotować w osolonym wrzątku albo rosole - ok 10 minut od momentu wypłynięcia. Można je również zamrozić.

Idealne zarówno w rosole jak i czerwonym barszczu.
Świetnie smakują również podane jedynie z tłuszczem i skwarkami lub roztopionym masłem.

SMACZNEGO!

3 komentarze: