sobota, 26 listopada 2011

Risotto

… szybko, sprawnie i pyyyysznie …
Składniki:
400 g ryżu do risotto - arborio
500-700 ml bulionu
pół kurczaka gotowanego, z rożna lub po prostu podwójna pierś z kurczaka


warzywa wybierzcie sami

mogą być np:
kukurydza konserwowa
zielony groszek - mrożony lub z puszki
mieszanka warzyw do chińszczyzny
marchew
cebula

u mnie dziś cebula, marchewka i groszek

sól, pieprz
chili
1/2 łyżeczki suszonego kopru włoskiego
oliwa

opcjonalnie kurkuma i sos słodko-kwaśny

Podgrzewamy oliwę i smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.
Na drugiej patelni pokrojone wedle uznania warzywa - u mnie dziś marchewka w cienkie plastry, cebula w pół piórka - smażymy przez 10 -15 minut, po czym mieszamy razem z kurczakiem i odstawiamy.

Na dużej i głębokiej patelni podsmażamy ryż. Gdy stanie się już przeźroczysty (po około 2 minutach), wlewamy 100 ml bulionu i mieszamy. Kolejną porcję bulionu dolewamy gdy poprzednia zostanie w całości wchłonięta przez ryż. Podlewanie bulionem i mieszanie powinno trwać około 20-25 minut. Ryż musi być miękki ale nie rozgotowany.

Do ryżu dodajemy warzywa z mięsem i przyprawiamy. Jeśli w tym miejscu dodamy około 2 łyżeczek kurkumy nadamy potrawie śliczny kolor.
Risotto gotujemy jeszcze przez 10 minut. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny lub pomidorowy, ale to opcjonalne. Jeśli całość jest za sucha można jeszcze podlać bulionem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz