Składniki:
1kg ziemniaków,
2 jajka,
2 cebule,
2 papryki – u mnie zawsze jedna czerwona jedna żółta
3/4 szkl. mąki,
600-800 wieprzowiny (ja często zamieniam na wołowinę),
200 g pieczarek,
4 łyżki śmietany 18%
śól, pieprz, chili, papryka słodka, zioła prowansalskie
ziele angielskie, 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty
2-3 ząbki czosnku2 jajka,
2 cebule,
2 papryki – u mnie zawsze jedna czerwona jedna żółta
3/4 szkl. mąki,
600-800 wieprzowiny (ja często zamieniam na wołowinę),
200 g pieczarek,
4 łyżki śmietany 18%
śól, pieprz, chili, papryka słodka, zioła prowansalskie
ziele angielskie, 2 liście laurowe, pieprz ziarnisty
Mięso myjemy i kroimy w kostkę - dość dużą. Wrzucamy
do miseczki, skrapiamy oliwą i wsypujemy przyprawy - po łyżeczce (ja deję więcej
chili)
Oczywiście mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej ale nie jest to obowiązkowe.
Przed przystąpieniem do smażenia zasypujemy mięso dwoma łyżkami mąki i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy mięsko i smażymy do czasu zarumienienia.
Podlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Pół godziny przed zestawieniem mięsa podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną paprykę i pieczarki.
Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem i dusimy razem około 30 minut.Sos zagęszczamy mąką ze śmietaną. Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy jajka i mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy duże placki - na całej powierzchni patelni ( u mnie patelnia o śr. 20 cm)
Moge podpowiedzieć, aby placki wyszły piekne i nie rozpadły się podczas przewracania można pomóc sobie talerzykiem. a mianowice zsunąć usmażoną strona placka na talerz i odwracając talerz do góry nogami umieścić placka na patelni. Mnie ten sposób na początku bardzo pomagał.
Tak usmażonego placka kładziemy na talerzu, nakładamy farsz, skladamy placka na pół i zalewamy sosikiem.
Oczywiście mięso najlepiej przyprawić dzień wcześniej ale nie jest to obowiązkowe.
Przed przystąpieniem do smażenia zasypujemy mięso dwoma łyżkami mąki i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę, wrzucamy mięsko i smażymy do czasu zarumienienia.
Podlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości.
Pół godziny przed zestawieniem mięsa podsmażamy pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną paprykę i pieczarki.
Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem i dusimy razem około 30 minut.Sos zagęszczamy mąką ze śmietaną. Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Do masy ziemniaczano-cebulowej dodajemy jajka i mąkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy duże placki - na całej powierzchni patelni ( u mnie patelnia o śr. 20 cm)
Moge podpowiedzieć, aby placki wyszły piekne i nie rozpadły się podczas przewracania można pomóc sobie talerzykiem. a mianowice zsunąć usmażoną strona placka na talerz i odwracając talerz do góry nogami umieścić placka na patelni. Mnie ten sposób na początku bardzo pomagał.
Tak usmażonego placka kładziemy na talerzu, nakładamy farsz, skladamy placka na pół i zalewamy sosikiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz