Składniki:
✔1/4 szklanki miodu
✔5 łyżek miękkiego masła - około 80 g
✔1/2 szklanki brązowego cukru (ja cukier rozdrabniam w blenderze)
✔1 jajko
✔2 i 1/4 szklanki mąki - około 380 g
✔1 łyżeczka sody
✔3 łyżeczki przyprawy do piernika
✔opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
✔1/4 szklanki miodu
✔5 łyżek miękkiego masła - około 80 g
✔1/2 szklanki brązowego cukru (ja cukier rozdrabniam w blenderze)
✔1 jajko
✔2 i 1/4 szklanki mąki - około 380 g
✔1 łyżeczka sody
✔3 łyżeczki przyprawy do piernika
✔opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Miód, cukier i masło rozpuszczamy w rondelku.
Ciasto można włożyć na krótko do lodówki, wówczas łatwiej się wałkuje.
Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm, wycinamy pierniczki.
Słomką lub wykałaczką można wyciąć otworki na tasiemki by zawiesić pierniczki na choince :)
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem i
pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180şC.
Po upieczeniu studzimy i zabieramy się za zdobienie.
Lukier: Jedno białko roztrzepane mikserem z dość dużą ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.
Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.
By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
SMACZNEGO!
Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 2-3 mm, wycinamy pierniczki.
Słomką lub wykałaczką można wyciąć otworki na tasiemki by zawiesić pierniczki na choince :)
Po upieczeniu studzimy i zabieramy się za zdobienie.
Lukier: Jedno białko roztrzepane mikserem z dość dużą ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.
Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.
By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz