niedziela, 13 listopada 2011

Pierniczki

Składniki:

1/4 szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
1/2 szklanki brązowego cukru (ja daję mielony cukier - z blendera)
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość około 3 mm, wycinamy pierniczki.
Słomka lub wykałaczka można wyciąć otworki na tasiemki by zawiesić pierniczki na choince :)


Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180şC.
Po upieczeniu studzimy i zabieramy się za zdobienie.


Lukier: Jedno białko roztrzepane mikserem z dość dużą ilością cukru pudru, by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę.
Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony - koncentrat barszczu, niebieski - jagody, pomarańczowy - sok z marchewki, itp.


By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz