niedziela, 13 listopada 2011

Pstrąg pieczony w sosie chrzanowo - brzoskwiniowym



Składniki:

2 wypatroszone pstrągi (mogą też być filety)
sól, pieprz
3 połówki brzoskwiń z kompotu lub syropu
3 łyżki kompotu lub syropu
2 łyżki chrzanu ze słoika
sól i koperek lub przyprawa do ryb
sok z cytryny


Sos:
Brzoskwinie kroimy na drobne kawałki, dodajemy chrzan i syrop lub kompot.
Doprawiamy lekko pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.


Pstrągi myjemy (ja mam w domu obecnie małego człowieka więc filety sprawdzają się lepiej), dokładnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem, solimy. skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb.
Odstawiamy na 30 min do lodówki.


Po tym czasie rybki (każdą oddzielnie) zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 st C około 15-20 min.
Upieczoną rybę polewamy sosem chrzanowo-brzoskwiniowym i zapiekamy bez przykrycia na termoobiegu około 7-8 min (bez termoobiegu 8-10 min).


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz