piątek, 13 maja 2011

Smażona ryba z warzywami


Składniki:

0,5 kg ziemniaków
200 g marchewki
1 por
1 łyżka margaryny
0,5 l bulionu warzywnego
100 g śmietany
2 łyżeczki chrzanu
1/2 pęczka szczypiorku
filety ulubionej rybki
olej
bułka tarta
mąka
sól, pieprz


Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Pora czyścimy i kroimy w cienkie krążki.
Ziemniaki z marchewką podduszamy na margarynie. Wlewamy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (około 15-20min).
Dodajemy pora i śmietanę i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem.
Szczypiorek szadkujemy i wsypujemy do warzyw.


Osuszone filety rybne pzyprawiamy solą , pieprzem i koperkiem.
2 łyżki mąki mieszamy z 2 łyżkami bułki tartej - jeśli mamy więcej niż 4 filety wymieszajmy po 3-4 łyżki.
Filety obtaczamy w przygotowanej panierce i wrzucamy na bardzo rozgrzany olej. Obsmażamy z obu stron.


Rybkę podajemy z warzywami i zalewamy powstałym sosem.

CIEKAWOSTKA: jeśli używamy pstrąga ze skórą (polecam) nie przyprawimy go koperkiem i smażymy około 3 minuty od strony ze skórą, następnie obracamy i smażymy jeszcze ok 2 minut.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz