Nie ukrywam, że lato to mój ulubiony okres w kuchni. Na rynku jest tyle pięknych, kolorowych i świeżych warzyw i owoców, że nie wiadomo co wybrać 😀
Jednym z moich częstych wyborów jest cukinia. Uwielbiam to warzywo za jego wszechstronność. Idealne do leczo, placków, nadziewania czy zrobienia pysznej pasty do kanapek.
Tym razem przedstawię Wam cukinię w wersji smażonej.
Składniki:
✔średnia cukinia
✔2 jajka
✔4 łyżki otrębów
✔2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
✔1 łyżeczka curry
✔sól i pieprz
Cukinię pokrój na półcentymetrowe plastry. Ułóż je na ręcznikach papierowych i zasyp z dwóch stron solą i pieprzem. Odczekaj około 10 minut.
W tym czasie w jednej misce wymieszaj otręby, bułkę tartą i curry a w drugiej rozkłóć jajka z solą i pieprzem.
Rozgrzej tłuszcz na patelni.
Cukinia w tym czasie puściła soki. Odsącz ją za pomocą ręczników papierowych.
Każdy plaster obtocz w jajku a następnie w otrębowej mieszance. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Super sprawdzą się jako samodzielne danie jak również dodatek do obiadu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz