piątek, 9 września 2022

Smażona cukinia

Nie ukrywam, że lato to mój ulubiony okres w kuchni. Na rynku jest tyle pięknych, kolorowych i świeżych warzyw i owoców, że nie wiadomo co wybrać 😀

Jednym z moich częstych wyborów jest cukinia. Uwielbiam to warzywo za jego wszechstronność. Idealne do leczo, placków, nadziewania czy zrobienia pysznej pasty do kanapek.

Tym razem przedstawię Wam cukinię w wersji smażonej. 

Składniki:
✔średnia cukinia
2 jajka
4 łyżki otrębów
2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie)
1 łyżeczka curry
sól i pieprz

Cukinię pokrój na półcentymetrowe plastry. Ułóż je na ręcznikach papierowych i zasyp z dwóch stron solą i pieprzem. Odczekaj około 10 minut.
W tym czasie w jednej misce wymieszaj otręby, bułkę tartą i curry a w drugiej rozkłóć jajka z solą i pieprzem.


Rozgrzej tłuszcz na patelni.

Cukinia w tym czasie puściła soki. Odsącz ją za pomocą ręczników papierowych.
Każdy plaster obtocz w jajku a następnie w otrębowej mieszance. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Super sprawdzą się jako samodzielne danie jak również dodatek do obiadu.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz