poniedziałek, 19 września 2022

Pieczone placki z cukinii

Tak jak już wspominałam w okresie sierpień-wrzesień króluje u mnie cukinia.

Te placki to już trzecia odsłona tego dania. Tutaj i tutaj znajdziecie poprzednie.

Tym razem placuszki wylądowały w piekarniku.

POLECAM!


Składniki:
✔spora cukinia  (moja ważyła około 350 g)
2 szt dużej marchewki (około 250 g)
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 jajka
kurkuma
sól
pieprz

Cukinię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odłóż na sitko na około 15-20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar płynu. Dodatkowo możesz osuszyć cukinię przy pomocy ręczników papierowych.


Marchewkę również zetrzyj na tarce na dużych oczkach i wymieszaj ją cukinią.
Dodaj jajka oraz mąkę. Przypraw kurkumą, solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.


Piekarnik nagrzej do 200 st.


Blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj na niego porcje masy cukiniowo-marchewkowej. Placki zapiekaj 15 minut, po tym czasie obróć je na drugą stronę i piecz kolejne 15 minut.


Ja podaję je z sosem jogurtowym:
jogurt grecki
łyżka mieszanki ziół polskich (lub innych ulubionych)
łyżeczka czosnku suszonego
łyżka soku z cytryny

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz