piątek, 2 września 2022

Halibut w marchewce

Delikatny halibut i ten sos, to cudowny duet. Całe danie przygotowuje się szybko a z talerza znika jeszcze szybciej 😊 

Całość idealnie dopełniają te ziołowe frytki.

Serdecznie Wam polecam ten przepis.


Składniki dla 2 osób:
✔300 g fileta halibuta
4 średnie marchewki
1 czerwona cebula
100g koncentratu pomidorowego
200g passaty pomidorowej
pół łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
✔woda do podlewania sosu

Piekarnik nagrzej do 200 st.

Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj.

Rybę ułóż w naczyniu, w którym będziesz piec rybę. Skrop ją oliwą, kilkoma kroplami soku z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

Na patelni rozgrzej masło klarowane lub inny tłuszcz.
Wrzuć cebulę i marchewkę i chwilę podsmaż. Dodaj koncentrat, passatę i przyprawy. Wymieszaj i podlej wodą jeśli jest taka potrzeba - sos nie może być bardzo płynny, ale też nie możesz doprowadzić do przywierania warzyw do patelni. Na średnim ogniu duś całość do odpowiedniej miękkości marchewki. Pilnuj by się nie rozgotowała, powinna pozostać lekko chrupiąca.


Wyjmij rybę z piekarnika.
Wyłóż na talerz i przykryj marchewką.

 
Jeśli tak jak ja, chcesz podać to danie z ziołowymi frytkami to od nich zacznij i w połowie pieczenia dodaj do piekarnika naczynie z rybą.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz