Ilość smaków towarzyszących temu daniu to petarda. Nawet osoby nie przepadające za smakiem ryby chętnie "czyszczą" talerze 😊
Naprawdę szybkie i bardzo aromatyczne danie.
Składniki:
✔1 mała cukinia
✔1 czerwona papryka
✔1 średnia cebula
✔1 duża marchew
✔2 ząbki czosnku
✔puszka pomidorów krojonych
✔pół szklanki czerwonej soczewicy
✔1 łyżka soku z cytryny
✔1 łyżka słodkiej papryki
✔1/3 łyżeczki ostrej papryki
✔70-100 g zielonych oliwek
✔50-100 g sera cheddar lub innego ulubionego (opcjonalnie)
Ja cukinię obieram bo moim zdaniem ładniej się prezentuje w tym daniu 😀. Możesz pominąć ten krok. Pokrój ją w małą kostkę. Paprykę również.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry, małą kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Zalej wszystko pomidorami, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Na pięć minut przed końcem prażenia warzyw dodaj soczewicę i wymieszaj.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st, pokrój oliwki na mniejsze kawałki a ser zetrzyj.
Gotowe warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego (jeśli Twojej patelni nie można wkładać do piekarnika), wyłóż na nie przyprawioną wcześniej rybę, skrop sokiem z cytryny, posyp oliwkami a całość przykryj delikatnie startym serem.
Zapiekaj 15-20 minut do czasu ścięcia ryby i stopienia sera.
Ser to moja wariacja, możesz go śmiało pominąć.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz