piątek, 30 września 2022

Ryba po prowansalsku

Ilość smaków towarzyszących temu daniu to petarda. Nawet osoby nie przepadające za smakiem ryby chętnie "czyszczą" talerze 😊 

Naprawdę szybkie i bardzo aromatyczne danie.



Składniki:

✔filety lub polędwice z ulubionej ryby - u mnie to najczęściej dorsz, mintaj lub halibut
✔1 mała cukinia
✔1 czerwona papryka
✔1 średnia cebula
✔1 duża marchew
✔2 ząbki czosnku
✔1 łyżka kaparów
✔puszka pomidorów krojonych
✔pół szklanki czerwonej soczewicy
✔1 łyżka soku z cytryny
✔1 łyżka słodkiej papryki
✔1/3 łyżeczki ostrej papryki
✔sól i pieprz
✔70-100 g zielonych oliwek
✔50-100 g sera cheddar lub innego ulubionego (opcjonalnie)

Jeśli korzystasz z mrożonej ryby, pamiętaj by dokładnie ją odmrozić i dobrze osuszyć.
Oprósz solą i pieprzem.

Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ja cukinię obieram bo moim zdaniem ładniej się prezentuje w tym daniu 😀. Możesz pominąć ten krok. Pokrój ją w małą kostkę. Paprykę również.

Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plastry, małą kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.


Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz (olej lub masło klarowane). Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż do czasu aż cebula się zeszkli. Dodaj marchewkę a po chwili paprykę i kapary.

Zalej wszystko pomidorami, dodaj przyprawy, wszystko wymieszaj i gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Na pięć minut przed końcem prażenia warzyw dodaj soczewicę i wymieszaj.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 st, pokrój oliwki na mniejsze kawałki a ser zetrzyj.

Gotowe warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego (jeśli Twojej patelni nie można wkładać do piekarnika), wyłóż na nie przyprawioną wcześniej rybę, skrop sokiem z cytryny, posyp oliwkami a całość przykryj delikatnie startym serem.

Zapiekaj 15-20 minut do czasu ścięcia ryby i stopienia sera.

Ser to moja wariacja, możesz go śmiało pominąć.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz