poniedziałek, 30 maja 2022

Makaron ze szparagami, szynką i ricottą

Zamęczę Was tymi szparagami 😜💗🌿
Kolejny makaronik...


Składniki na 2 dania:
✔200g makaronu (u mnie pełnoziarniste Penne)
łyżka oleju lub masła klarowanego
6 szt szparagów
4 plastry szynki
100 g ricotty
chochla wody z gotowania makaronu
sól, pieprz

Makaron wstawiamy do gotowania.

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy na mniejsze kawałki (najlepiej takie na raz do buzi).

Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Podsmażamy pokrojoną lub porwaną na mniejsze kawałki szynkę. Po 2-3 minutach dodajemy szparagi. Całość smażymy około 10 minut. Po tym czasie wlewamy wodę z gotowania makaronu i wkruszamy ser. Mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku.

Dodajemy makaron, mieszamy i gotowe.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz