sobota, 6 grudnia 2014

Ravioli z kaszą

Pierogi pierogami, wiadomo, że muszą się znaleźć się na każdym wigilijnym stole, ale może mała alternatywa w postaci pysznych ravioli Wam podpasuje? U nas robią ogromną karierę na stole. W naszym gronie jest kilka osób, które nie lubią kaszy gryczanej a i tak wsuwają je z wielkim apetytem, a to chyba najlepsza recenzja tego dania...

Dodatkowo zapraszam Was do akcji Wigilia na durszlak.pl 


Ciasto na ravioli:
300g mąki
3 jajka
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka gorącej wody


Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Wałkujemy i formujemy ravioli.

Farsz:
2 woreczki kaszy gryczanej
duże jabłko ze skórką
cebula
łyżka miodu

Kaszę gotujemy na sypko.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować (tzn. będzie wyglądał tak jakby zaczął się gotować, będzie się pienić) dorzucamy bardzo drobno pokrojone jabłko i cebulę. Wszystko ze sobą mieszamy i dusimy kilka minut aż cebula się zeszkli a jabłko puści słodkie soki.
Dorzucamy kaszę i mieszamy.

Napełniamy farszem pierożki i gotujemy 1 minutę w osolonym wrzątku z kilkoma kroplami oliwy.

SMACZNEGO!


przepis bierze udział w akcji

Pierogi na Wigilię

7 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy. Wystarczy dodać bloga do naszego serwisu www.zBLOGowani.pl i zdobywać nowych czytelników.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego nie mogę wydrukować przepisu? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń