niedziela, 21 grudnia 2014

Ostry łosoś na słodkiej kaszy

...danie jest na tyle mało pracochłonne, że nadaje się na każdą okazję, zarówno na szybką obiadokolację po pracy jak i wystawną wigilijną kolację. Naprawdę szczerze Wam polecam...

Składniki:
1 spory filet z łososia (może być ze skórą)
1 woreczek kaszy gryczanej
1 jabłko ze skórką
cebula
łyżka miodu
pieprz czarny
pieprz ziołowy

Łososia przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym. Nacierając go upewniamy się, że cała jego powierzchnia została pokryta przyprawami. Jeśli mamy filety ze skórą przyprawiamy rybę jedynie ze strony bez skóry.

Kaszę gotujemy na sypko.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozpuszczamy łyżkę miodu. Gdy miód zacznie się karmelizować (tzn. będzie wyglądał tak jakby zaczął się gotować, będzie się pienić) dorzucamy bardzo drobno pokrojone jabłko i cebulę. Wszystko ze sobą mieszamy i dusimy kilka minut aż cebula się zeszkli a jabłko puści słodkie soki.

W tym samym czasie rozgrzewamy olej na drugiej patelni i zaczynamy smażyć rybę zaczynając od strony skóry. Przewracamy na drugą stronę.

Kaszę dorzucamy do jabłka i cebuli i mieszamy.

Rybę dzielimy na kawałki (oczywiście bez skóry) i układamy na kaszy.

SMACZNEGO!

przepis bierze udział w akcji:

 Świąteczna rybka   Lekkie Święta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz