Składniki:
podwójna pierś kurczaka (około 500g)
500 g dyni
2 łyżki masła klarowanego
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki mielonego cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
sól i pieprz
½ łyżeczki suszonego imbiru
1 drobno starty ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej
1 łyżka oliwy
Piersi kurczaka pokrój w kostkę, włóż do pojemnika, dodaj wszystkie składniki marynaty i wymieszaj. Odstaw szczelnie zamknięte do lodówki najlepiej na całą noc.
Dynię obierz, usuń pestki ze środka i pokrój w kostkę.
W głębokiej patelni lub w garnku podgrzej 1 łyżkę masła i obsmaż kurczaka na złoty kolor z każdej strony. Mięso wyłóż na talerzyk.
Dodaj drugą łyżkę masła i obsmaż dynię. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, dodaj cukier, cynamon i gotuj przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na około 2 minuty przed końcem dodaj żurawinę i sok z limonki.
Dodaj kurczaka i zagotuj.
Ja podałam z ugotowanym ryżem.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
Curry uwielbiam, do tego z dynią - pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTakie curry to ja rozumiem :) W sezonie przynajmniej raz muszę połączyć dynię i kurczaka :) Uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuń