Składniki:
ciasto:
200g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100g masła
2-3 łyżki zimnej wody
(własne ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim, wówczas składniki nadzienia wykładamy na surowe ciasto)
(własne ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim, wówczas składniki nadzienia wykładamy na surowe ciasto)
nadzienie:
ser pleśniowy (ja miałam francuski Fromage de Vosges)
3 pory pokrojone drobno (tylko białe części)
wędzony boczek pokrojony bardzo drobno (ilość wedle uznania)
1 łyżka masła
300ml śmietany 18%
sól, pieprz
2 jaja
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól oraz masło. Zagnieć szybko ciasto, dodając stopniowo zimną wodę. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut (najlepsze jest, kiedy spędza w lodówce całą noc).
Ciasto rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy. Wykłóż nim formę usuwając nadmiar ciasta. Spód nakłuj widelcem, by nie powstawały bąble i wstaw na 10 minut do lodówki. Piekarnik nagrzej do 190 stopni i piecz ciasto przez 20 minut na złoty kolor.
Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż boczek, przełóż do innego naczynia. Na pozostałym po boczku tłuszczu podsmaż lekko posolone pory (lekko, ponieważ tłuszcz po boczku jest słony). Por przekładamy do pojemnika z boczkiem.
Do miski wbij dwa jaja i roztrzep je ze śmietaną. Dodaj sól i pieprz. Taką mieszanką zalej boczek i pora i wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyjmij z piekarnika i wyłóż na nie sos z porami i boczkiem. Na wierzchu poukładaj plastry sera.
Piecz przez około 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch się zarumieni.
SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz