Farsz:
2-3 pory drobno pokrojone
200 ml śmietany 18%
puszka tuńczyka w sosie własnym
Ciasto na ravioli:
4 jajka
3 szklanki mąki
3 szklanki mąki
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka ciepłej wody
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć pokrojone pory, posól i smaż. Gdy
por się zeszkli dodaj śmietanę i gotuj tak
długo aż sos zgęstnieje. Wówczas dodaj tuńczyka i wszystko dokładnie ze sobą
wymieszaj.
Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie zrób ciasto na ravioli.
Wysyp na stolnicę mąkę, zrób na środku dziurkę i wbij do niej jajka. Dodaj oliwę i wodę i wygnieć gładkie jednolite
ciasto. Dokładne wskazówki dotyczące ciasta znajdziecie TUTAJ.
Z cienko rozwałkowanego ciasta wytnij duże prostokąty. Posmaruj jajkiem – ciasto będzie się lepiej sklejało. Na górnej części układaj po łyżeczce farszu w co najmniej 2 centymetrowych odstępach. Złóż prostokąt na pół, tak by dolna część prostokąta dokładnie przykryła farsz. Dociśnij ciasto do siebie pomiędzy farszem i na brzegach. Wytnij kwadraciki.
TUTAJ znajdziecie małą instrukcję, jeśli mój opis okaże się niewystarczający :)
Gotuj w osolonym wrzątku około 1 minuty.
Podaj polane masłem.
U mnie na talerzu towarzyszyła im surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i jogurtu naturalnego.
U mnie na talerzu towarzyszyła im surówka z kapusty pekińskiej, kukurydzy konserwowej i jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz