Składniki:
0,5 szklanki mleka
20 g suchych drożdży
3 całe jajka
2 żółtka
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 szklanki mąki
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki bakalii (rodzynek, migdałów pokrojonych w słupki, suszonych żurawin, skórki pomarańczowej) – ja tym razem dodałam jedynie migdały, obrane i pokrojone
cukier puder lub lukier
Mąkę mieszamy z drożdżami. Ubijamy mikserem jajka i żółtka razem z cukrem, solą, ekstraktem i cukrem waniliowym. Dodajemy masę jajeczną do mąki i miksujemy całość (końcówki haki) do połączenia się składników i uzyskania gładkiego ciasta (około 5 minut). Dodajemy masło pokrojone na kawałki i miksujemy do jego połączenia się z ciastem.
Dosypujemy bakalie i mieszamy całość. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie to trwało około 30 minut).
Dosypujemy bakalie i mieszamy całość. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie to trwało około 30 minut).
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Pamiętajcie, że czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju formy, w której pieczemy babkę. W formie ceramicznej ten czas jest dłuższy, w formie metalowej krótszy, a w formie silikonowej z kominkiem jest najkrótszy. Jeśli w trakcie pieczenia baba zbyt szybko się rumieni przykryjcie wierzch ciasta folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz