Składniki:
Ciasto:
1 szklanka wody
125 g
margaryny/masła
1 szklanka mąki
pszennej
5 jajek
szczypta soli
pół łyżeczki
proszku do pieczenia
Wodę
zagotowujemy z tłuszczem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy
ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Zdejmujemy z
ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy proszek
do pieczenia, sól i jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut.
Ciasto dzielimy
na dwie części.
Jedną część
ciasta rozprowadzamy na blasze (25x36) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut, po tym czasie
zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 10 minut.
W ten sam sposób
pieczemy drugą część ciasta.
Masa:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki
cukru
100 g
masła/margaryny
1 cukier
waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki
pszennej
4 łyżki mąki
ziemniaczanej
4 jajka
2 szklanki mleka
gotujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po
czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 - 2 minuty, energicznie mieszając,
by się nie porobiły grudki.
Gorący krem
wylewamy na jeden upieczony wcześniej blat ciasta (zostawiając po bokach wolne
2 cm, by po nałożeniu drugiego blatu krem nie wypłynął), przykrywamy drugim. Możemy w kremie zanurzyć kawałki brzoskwiń lub innych ulubionych owoców. Studzimy i schładzamy.
Podajemy
oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Uwielbiam karpatkę ten krem taki pyszny jest :)
OdpowiedzUsuń