niedziela, 7 kwietnia 2013

Karpatka



Składniki:

Ciasto:
1 szklanka wody
125 g margaryny/masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy proszek do pieczenia, sól i jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta rozprowadzamy na blasze (25x36) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 10 minut.
W ten sam sposób pieczemy drugą część ciasta.

Masa:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
100 g masła/margaryny
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

2 szklanki mleka gotujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylewamy na jeden upieczony wcześniej blat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm, by po nałożeniu drugiego blatu krem nie wypłynął), przykrywamy drugim. Możemy w kremie zanurzyć kawałki brzoskwiń lub innych ulubionych owoców. Studzimy i schładzamy.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

1 komentarz: