sobota, 7 lipca 2012

Sernik królewski

Składniki

Ciasto:
400g mąki pszennej
300g masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżki gęstej śmietany

Ser:
1 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
6 jajek
2 szkl. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150g rodzynek


Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy, następnie dzielimy na dwie części i formujemy z nich kulki.
Obie części mrozimy przez godzinę.
Po tym czasie jedną kulkę ciasta  ścieramy na grubej tarce na wysmarowaną tłuszczem blachę.
Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywno.
Twaróg, masło, żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną mieszamy ze sobą dokładnie (można mikserem).
Następnie
dodajemy rodzynki i ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Masę serową wylewamy na ciasto na blaszce a na wierzch ścieramy drugą kulką ciasta.


Pieczemy około 1 godz. w nagrzanym do temp. 200 st piekarniku.

SMACZNEGO!
przepis bierze udział w akcji

2 komentarze: