niedziela, 6 listopada 2022

Sos beszamelowy

Beszamel zwany u mnie behemotem 馃槀 to jeden z pi臋ciu bazowych sos贸w w gastronomii.

Pozosta艂e cztery to:
sos holenderski
sos pomidorowy
sos demi-glace
sos velout茅

Stosuje si臋 go jako dodatek do makaron贸w, nale艣nik贸w, pieczonych w piekarniku warzyw, bia艂ego mi臋sa oraz ryb.

Jest baz膮 do innych znanych i cudownych w smaku sos贸w. W "Kr贸tkiej historii sosu beszamelowego" Karolina W贸jciga opisa艂a je kr贸tko:

Sos Mornay – do klasycznego sosu beszamelowego dodaje si臋 szwajcarski ser Gruyere, a czasem tak偶e parmezan. W efekcie sos jest bardziej lepki i g艂臋bszy w smaku.

Sos kremowy, zwany z francuskiego Sauce cr猫me, wymaga wmieszania do sosu beszamelowego 艣mietany krem贸wki. Ciekawsze odmiany polecaj膮 r贸wnie偶 dodatek pieczarek lub szczypiorku.

Sos Soubise, zwany sosem cebulowym; 艂膮czy klasyczny sos beszamelowy z podsma偶on膮 i zmiksowan膮 cebul膮. Ciekawy smak idealnie komponuje si臋 z ryb膮, kurczakiem i warzywami.

Sos Nantua to domena koneser贸w owoc贸w morza. Do beszamelu dodaje si臋 mas艂o krewetkowe i 艣mietan臋, a ca艂o艣膰 idealnie pasuje jako dodatek do ostryg lub ma艂偶.

Sos cheddarowy, jak sama nazwa wskazuje, obejmuje dodatek startego sera cheddar, a ponadto r贸wnie偶 sosu Worcestershire oraz musztardy. Smak jest nieco kwa艣niejszy i ostrzejszy u klasycznego sosu beszamelowego.



Sk艂adniki:
✔50 g mas艂a
3 czubate 艂y偶ki m膮ki
250 ml mleka - nie prosto z lod贸wki
1/3 艂y偶eczki pieprzu (najlepiej bia艂ego)
1/3 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
1/3 艂y偶eczki soli

Ma艂y rondelek z grubszym dnem postaw na najmniejszym ogniu i rozpu艣膰 mas艂o.
Dodawaj m膮k臋 po jednej 艂y偶ce ci膮gle mieszaj膮c r贸zg膮.
Gdy wszystko si臋 po艂膮czy (ewentualne grudki m膮ki rozgnie膰 艂y偶k膮) Zacznij dodawa膰 mleko - ci膮gle mieszaj.
Dodaj przyprawy.
Zwi臋ksz ogie艅. Mieszaj cierpliwie do zg臋stnienia sosu - mo偶e to potrwa膰 nawet 10 minut, wszystko zale偶y od kszta艂tu rondelka, wielko艣ci ognia i trzymania proporcji.
NIE DOSYPUJ M膭KI! Uwierz mi, 偶e zg臋stnieje 馃槉 Docelowo powinien by膰 rzadki, nie mie膰 grudek i mie膰 konsystencj臋 kisielu.

Zdejmij z ognia. Sos jest gotowy zaraz po przygotowaniu.
Je艣li nie b臋dziesz z niego korzysta膰 od razu to przykryj go foli膮 spo偶ywcz膮 偶eby nie zrobi艂 si臋 na nim ko偶uch. S艂ysza艂am te偶, 偶e pomaga po艂o偶enie na powierzchni kawa艂ka mas艂a, kt贸re si臋 rozpu艣ci i zapobiegnie ko偶uszkowi - nie wiem, nie pr贸bowa艂am 馃構

PORADA
- Je艣li po dolaniu mleka powsta艂y jednak grudki (zazwyczaj jest to wynik zbyt zimnego mleka) nie martw si臋. Powinno uda膰 si臋 go uratowa膰 poprzez przetarcie sosu przez sitko.
- Je艣li uwa偶asz, 偶e beszamel wyszed艂 zbyt g臋sty, dolej mleka.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz