piątek, 7 października 2022

Marzenie męża na diecie...

 ...czyli wolno pieczone żeberka w żurawinie

To danie, które robię kilka razy w roku. Ląduje na naszym stole zawsze wtedy gdy chcemy coś uczcić lub podejmuję bliskich memu sercu gości. Ładnie się prezentuje a smakuje tak, że rozmowy biesiadników milkną i słychać jedynie pomruki zadowolenia.

Mięso naprawdę rozpada się przy nakładaniu a kostki wręcz same odchodzą.

To mój święty przepis 😋 podzielę się nim jednak z Wami, bo każdy powinien spróbować tego dania. 


Składniki na marynatę dla 1 kg żeberek:
5 łyżek sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
5 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki

Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj, natrzyj pokrojone na kawałki mięso i zamknij w pojemniku i umieść w lodówce na minimum 3 godziny - ja zawsze robię to dzień wcześniej i pozwalam by marynata dokładnie wniknęła w mięso.

reszta składników:
1kg żeberek wieprzowych
1 spora czerwona cebula
200 g koncentratu pomidorowego
3 łyżki miodu
4 łyżki konfitury żurawinowej
3 łyżki suszonej żurawiny
olej
sól i pieprz


Wyjmij żeberka z lodówki chwilę wcześniej by nabrały temperatury pokojowej.
Obsmaż je z dwóch stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem do uzyskania złotego koloru.
Zdejmij mięso z patelni i wrzuć na nią pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażaj około 5 minut.

Pozostałą w pojemniku marynatę, w której leżało mięso wymieszaj z koncentratem, miodem, konfiturą z żurawiny oraz żurawiną.

Zmniejsz ogień. Dodaj na patelnię mieszankę z żurawiną i doprowadź do zagotowania i zdejmij z ognia.


Mięso ułóż w naczynku w którym będziesz piec mięso.

Wybór tego naczynia jest istotny, ponieważ musi spełnić kilka kryteriów. Musi być na tyle duże by mięso leżało koło siebie a nie na sobie. Musi również posiadać dobre przykrycie by mięso nie obeschło podczas długiej obróbki termicznej.

Kiedy mięso już jest ułożone, zalej go powstałym sosem do połowy wysokości najwyższych kawałków. Niektóre zakryją się całe ale to nic nie szkodzi.

Tak przygotowane naczynie wraz z przykrywką wstaw do nagrzanego do 140 st piekarnika i zapomnij o nim na 5 godzin.

Po tym czasie wyciągnij naczynie z piekarnika. Wyłów delikatnie mięso na półmisek a sos zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Podaj z puree ziemniaczanym, kluskami śląskimi, kładzionymi łyżką czy kopytkami.
Tak naprawdę mięso jest tak wyśmienite, że każdy dodatek będzie w jego cieniu 😍
Niech każdy poleje sobie sosem już bezpośrednio na talerzu.

SMACZNEGO!

#żeberka #wolnopieczonemieso

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz