Sezon grillowy w pełni więc i ten sos Wam się przyda. Kiedyś podpatrzony u Kuby Kuronia, po lekkich modyfikacjach trafia na nasz stół dość często. POLECAM
Składniki:
✔2 łyżki oleju roślinnego
✔1 czerwona cebula
✔1 papryka
✔1 papryczka chilli
✔6 suszonych śliwek
✔3 ząbki czosnku
✔2 łyżki octu jabłkowego
✔2 łyżki sosu worcestershire
✔100 g koncetratu pomidorowego
✔butelka passaty z pomidorów (u mnie butelka miała 650g)
✔2 łyżki brązowego cukru
✔sól
✔1 czerwona cebula
✔1 papryka
✔1 papryczka chilli
✔6 suszonych śliwek
✔3 ząbki czosnku
✔2 łyżki octu jabłkowego
✔2 łyżki sosu worcestershire
✔100 g koncetratu pomidorowego
✔butelka passaty z pomidorów (u mnie butelka miała 650g)
✔2 łyżki brązowego cukru
✔sól
Cebulę, paprykę i śliwki kroimy w drobną kostkę.
Chilli drobno siekamy.
Czosnek kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę i paprykę.
Podsmażamy do zrumienienia. Po tym czasie wsypujemy chilli, śliwki, czosnek i smażymy nie dłużej niż 5 minut.
Wlewamy ocet, sos worcestershire, koncentrat i passatę. Gotujemy na małym ogniu około godziny co jakiś czas mieszając.
Chilli drobno siekamy.
Czosnek kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę i paprykę.
Podsmażamy do zrumienienia. Po tym czasie wsypujemy chilli, śliwki, czosnek i smażymy nie dłużej niż 5 minut.
Wlewamy ocet, sos worcestershire, koncentrat i passatę. Gotujemy na małym ogniu około godziny co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem oraz słodką i ostrą papryką.
Sos jest gotowy. Jeśli lubisz czuć kawałki warzyw zostaw go w takiej postaci. Jeśli wolisz gładkie sosy użyj blendera. W każdej postaci smakuje obłędnie.
Sos jest gotowy. Jeśli lubisz czuć kawałki warzyw zostaw go w takiej postaci. Jeśli wolisz gładkie sosy użyj blendera. W każdej postaci smakuje obłędnie.
Można go wekować.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz