Szparagi, szparagi, szparagi...
Wsz臋dzie szparagi 馃挀馃尶
Kocham szaragi wi臋c p贸ki jest na nie sezon, wje偶d偶aj膮 na nasz st贸艂 niemal偶e codziennie 馃槏
Tym razem z drugim ulubionym sk艂adnikiem, czyli makaronem...
✔200 g makaronu (u mnie Tagliatelle)
✔p臋czek szparag贸w
✔100 g surowego w臋dzonego boczku w plastrach
✔200 g 艣mietanki 30%
✔20 g tartego parmezanu
✔s贸l, pieprz, szczypta ga艂ki muszkato艂owej
Szparagi myjemy i od艂amujemy zdrewnia艂e ko艅c贸wki. Reszt臋 kroimy w mniejsze kawa艂ki - najlepiej takie na raz 馃槉
Makaron wstawiamy do gotowania.
Na suchej patelni podsma偶amy pokrojony boczek. Gdy ju偶 si臋 艂adnie wytopi dodajemy szparagi. Je艣li boczek mieli艣my wyj膮tkowo chudy i pu艣ci艂 ma艂o t艂uszczu, mo偶emy dola膰 troch臋 oleju czy doda膰 mas艂a klarowanego.
Ca艂o艣膰 sma偶ymy oko艂o10 minut. Po tym czasie ca艂o艣膰 zalewamy 艣mietank膮 i dodajemy starty parmezan. Ca艂o艣膰 mieszamy i gotujemy a偶 sos stanie si臋 jednolity. Doprawiamy do smaku.
Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz