czwartek, 28 stycznia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem

Ta przekąska podbija każdą imprezę. Koniecznie musicie spróbować.



Składniki:
✔450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
300 g serka kremowego (takiego na kanapki - najlepiej chrzanowego, może też być zwykły śmietankowy, ale wówczas dodajcie łyżeczkę chrzanu)
ok 400 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni i dusimy na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego nie odparuje. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Odstawiamy do wystudzenia. Ja wykładam szpinak na sito by cała woda z niego wyleciała.
Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam je ze szpinakową masą.
PAMIĘTAJCIE że białka dodajemy do masy a nie odwrotnie.


Powstałe ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 10-15 minut.
Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzone ciasto smarujemy serkiem i układamy plastry łososia.



Całość zawijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.


SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. rewelacyjny przepis. w weekend to zrobie. juz nawet wiem kto mnie za to wycaluje. dzieki. :-)
    kszysiek k-i

    OdpowiedzUsuń