środa, 27 stycznia 2016

Krem z soczewicy z pulpecikami z indyka

Idealna zupka na zimowe popołudnia. Robi się ją szybko, jest zdrowa i lekka.


Składniki:
ZUPA
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 łyzka koncentratu pomidorowego
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki gęstego jogurtu tyou greckiego i 4 łyżki posiekanej mięty
- oliwa
PULPETY
- około 300 gram mięsa z indyka (ja miałam sporą pierś ale podzieliłam ją na pół)
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki sezamu (uprażony na suchej mocno rozgrzanej patelni)
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól i pieprz

Zaczynamy od zupy.
Pokrojoną w piórka cebulę oraz plastry czosnku i marchewki podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie. Po około 5 minutach gdy cebula ładnie się zeszkli wsypujemy soczewicę i dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze chwilkę (około 3 minut) po czym zalewamy wywarem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

W tym czasie zrobimy pulpety.
Zmielone mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, sezamem i miętą. Doprawiamy solą i pieprzem i formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut.

Gdy warzywa w zupie mamy miękkie miksujemy calosć za pomocą blendera. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem.

Jogurt mieszamy z posiekaną miętą.

Zupę podajemy z pulpecikami i kleksem z jogurtu.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz