czwartek, 28 stycznia 2016

Rolada szpinakowa z łososiem

Ta przekąska podbija każdą imprezę. Koniecznie musicie spróbować.



Składniki:
- 450 g mrożonego (rozdrobnionego) szpinaku
- 4 jajka (oddzielone żółtka od białek)
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g serka kremowego (takiego na kanapki) najlepiej chrzanowego, może też być zwykły -śmietankowy ale wówczas dodajcie łyżeczkę chrzanu
- ok 140 g wędzonego łososia w plastrach

Szpinak rozmrażamy na głębokiej patelni i dusimy na niewielkim ogniu dotąd, aż woda z niego nie odparuje. Dodajemy sól, pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku. Odstawiamy do wystudzenia. Ja wykładam szpinak na sito by cała woda z niego wyleciała.
Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka. Całość dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam je ze szpinakową masą.
PAMIĘTAJCIE że białka dodajemy do masy a nie odwrotnie.
Powstałe ciasto wylewamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez około 10-15 minut.
Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostudzenia.
Wystudzone ciasto smarujemy serkiem. Wzdłuż krótszego boku układamy plastry łososia.
Całość zawijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. rewelacyjny przepis. w weekend to zrobie. juz nawet wiem kto mnie za to wycaluje. dzieki. :-)
    kszysiek k-i

    OdpowiedzUsuń