sobota, 31 stycznia 2015

Frittata rybna Jamie'go z lekkimi modyfikacjami

... danie idealne na późny obiad jak i na kolację. Zrobienie trwa maksymalnie 20-25 minut więc po powrocie z pracy, szkoły w sam raz. Lekkie i cudownie puszyste. ZDECYDOWANIE polecam i dedykuję takim zabieganym osobom jak Dorotka J. Wypróbuj KONIECZNIE!... 

Składniki:
ok. 500g filetów rybnych (ja tym razem miałam mintaja, ale np. z miecznikiem też było rewelacyjne)
4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
8 jaj
3 duże dymki wraz ze szczypiorem
½ pęczka świeżej mięty (jeśli nie macie zastąpcie suszoną miętą – około 2 łyżeczki)
niepełna szklanka mrożonego groszku
oliwa z oliwek

Nastawiamy piekarnik na grill i na 220oC.
Do dużego garnka wkładamy rybę , liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wrzątkiem i stawiamy na najmniejszym możliwym ogniu, by woda się jedynie podgrzewała.
Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem.
Na głębokiej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy oliwę. Na małym ogniu podsmażamy pokrojone cienko dymki i groszek.
W trakcie smażenia cebuli wyjmujemy rybę z wody i na talerzu delikatnie rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Gdy cebula się zeszkli całość zalewamy masą jajeczną, dodajemy miętę i pokrojony szczypiorek.
Zwiększamy ogień pod patelnią. Gdy jajka zaczną się ścinać posypujemy je kawałkami ryby po czym wkładamy patelnię na najwyższą półkę piekarnika i pieczemy frittatę , aż jajka się zetną a danie zrobi się rumiane. U mnie trwało to niecałe 10 minut.

Podajcie z ulubioną sałatką.
U nas zrobiona z jabłka, prażonych migdałów, roszponki i oliwy z oliwek.


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Jeszcze nie wypróbowałam, ale tylko dlatego że chwilowo mam jedynie mikrofalówkę i czajnik elektryczny...Postaram się wypróbować jak wrócę szczególnie że ta mięta mnie intryguje...mam nadzieję, że w ostatniej chwili nie okaże się że będę musiała zastąpić miętę np. peperoni jak przy okazji łososia w zielonej herbacie;) DJ

    OdpowiedzUsuń