Składniki:
250g mąki pszennej
6 łyżek miodu
7 łyżek cukru pudru
60g margaryny
jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g mąki pszennej
6 łyżek miodu
7 łyżek cukru pudru
60g margaryny
jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki
przyprawy di piernika
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika.
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika.
Miód, cukier
i margarynę rozpuszczamy w garnku i dodajemy do mąki. Wbijamy jajko i mieszamy
dokładnie ze sobą. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha
włoskiego, formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
(zachowajcie sporą odległość pomiędzy kulkami, ponieważ pierniczki sporo się
rozrastają).
Pieczemy 12 minut w 170oC. Zdejmujemy delikatnie (ciastka dopóki są ciepłe
pozostają miękkie) i studzimy na kratce.
Ja z kilku wycięłam wzory i przeznaczyłam je do ozdobienia lukrem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz