niedziela, 30 grudnia 2012

Gulasz wołowy



Składniki:
600-700g mięsa wołowego
3 cebule
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
600 ml bulionu
1 łyżka koncentratu
skórka otarta z połowy cytryny
majeranek, kminek, papryka słodka (po łyżeczce)
papryka ostra, chili (po 2 łyżeczki)
sól i pieprz do smaku


Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na dość spore kawałki.
Obieramy cebule i siekamy je w piórka.
Rozgrzewamy olej w garnku i wrzucamy cebule. Gdy się zeszklą dodajemy mięso, mieszamy i smażymy kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i trochę bulionu (tak, by zakrył wszystkie składniki), mieszamy.
Odstawiamy na wolny ogień, a po ok. 15 minutach dolewamy pozostały bulion i ponownie mieszamy.
Po kolejnych 30 minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paski.
W międzyczasie obieramy czosnek i bardzo drobno siekamy.
Skórkę z cytryny, czosnek, kminek, chili, majeranek i obie papryki mieszamy dokładnie ze sobą i dodajemy do mięsa. Mieszamy całość, cały czas gotując.
Gdy mięso będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.

SMACZNEGO!


7 komentarzy:

  1. hej :)

    mam pytanie z czym najlepiej podać taki gulasz ?:)

    pozdrawiam , świetny blog !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej

      ja najczęściej go podaję bez niczego, ale świetnie się komponuje z kaszą gryczaną czy ryżem

      Usuń
    2. Z beczką wody. Kobieto - 2 łyżeczki chili? i łyżeczka ostrej papryki? A kto to zje?

      Usuń
    3. przecież nie trzeba się ściśle trzymać ilości przypraw
      przepisy mają to do siebie, że można je zmieniać pod swój gust smakowy i "wytrzymałość" na ostrość
      tak czy inaczej powyższe danie nie wychodzi ostre wbrew temu co Ci sie wydaje :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi pychota...Pozdrawiam i zycze smacznego:)

    OdpowiedzUsuń