sobota, 8 grudnia 2012
Ciasto chałwowe
Składniki (na blachę 21x32 cm):
dwa blaty biszkoptowe z tego przepisu
Krem:
1 kostka margaryny/ masła
400-500 g chałwy
1 cukier waniliowy
5 żółtek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
4 duże bezy
Z cukru waniliowego, żółtek, mąki ziemniaczanej i mleka gotujemy budyń, czyli gotujemy mleko z żółtkami i cukrem (odrobinę mleka zostawiamy i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną).
Gdy mleko się zagotuje, wlewamy to wymieszane z mąką. Energicznie mieszamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Margarynę ucieramy za pomocą miksera z chałwą.
Dodajemy ostudzony budyń.
Biszkoptowy blat nasączamy herbatą, kawą lub alkoholem. Następnie wykładamy na niego krem i kruszymy bezy.
Całość przykrywamy drugim blatem.
Możemy wszystko zalać polewą czekoladową lub posmarować małą ilością kremu chałowego i zasypać startą czekoladą.
Można zrobić ciasto mniejsze i używając więcej biszkoptowych blatów przełożyć go kilkakrtonie, dodatkowo każdy blat smarując dżemem.
SMACZNEGO!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz