...ptysie z nadzieniem karpatkowym, szybkie i pyszne słodkości ...
Składniki:
Ciasto:
140 ml wody
100 g
margaryny/masła
1 szklanka mąki
pszennej
4 jajka
pół łyżeczki
proszku do pieczenia
Wodę
zagotowujemy z tłuszczem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy
ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Zdejmujemy z
ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy proszek
do pieczenia, sól i jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut.
Ciasto nakładamy porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę.
Możecie też je zrobić w foremkach do muffin ale wtedy pamiętajcie, że będą bardzo wysokie, ponieważ ciasto będzie wyrastało jedynie do góry (takie jak u mnie na zdjęciu).
Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut, po tym czasie
zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 10 minut.
Masa:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki
cukru
100 g
masła/margaryny
1 cukier
waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki
pszennej
4 łyżki mąki
ziemniaczanej
4 jajka
2 szklanki mleka
gotujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po
czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 - 2 minuty, energicznie mieszając,
by się nie porobiły grudki.
Przestudzony krem nakładamy na upieczone i przekrojone na pół ciastka.
Studzimy i schładzamy.
Studzimy i schładzamy.
Podajemy
oprószone cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
Oryginalny i fajny pomysł :)Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie Ervisha :)
Usuń