poniedziałek, 31 grudnia 2012

Ptysie karpatkowe

...ptysie z nadzieniem karpatkowym, szybkie i pyszne słodkości ...


Składniki:

Ciasto:
140 ml wody
100 g margaryny/masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
Dodajemy proszek do pieczenia, sól i jajka. Miksujemy na najwyższych obrotach około 5 minut.
Ciasto nakładamy porcjami w równych odstępach na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką formę.
Możecie też je zrobić w foremkach do muffin ale wtedy pamiętajcie, że będą bardzo wysokie, ponieważ ciasto będzie wyrastało jedynie do góry (takie jak u mnie na zdjęciu).
Pieczemy w rozgrzanym do 200 st piekarniku około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy jeszcze 10 minut.

Masa:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
100 g masła/margaryny
1 cukier waniliowy - 16 g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka

2 szklanki mleka gotujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Przestudzony krem nakładamy na upieczone i przekrojone na pół ciastka.
Studzimy i schładzamy.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.

SMACZNEGO!

2 komentarze: