piątek, 12 października 2012

Filety zapiekane z brokułami

Składniki:
brokuł - podzielony na różyczki
ulubione filety rybne - ilość zależy od wielkości żaroodpornego naczynia
szklanka mleka
200g serka topionego
2 ząbki czosnku
oregano, tymianek, rozmaryn

Rybkę porcjujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Odstawiamy na trochę do lodówki.
W tym czasie różyczki brokuła gotujemy przez około 10 minut (nie dłużej) w osolonym wrzątku.

Filety obsmażamy z obu stron i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Na rybę wykładamy osączone brokuły.

Mleko zagotowujemy, wrzucamy serek, posiekany czosnek i przyprawiamy.
Gotujemy do czasu całkowitego rozpuszczenia się serka.
Tak przygotowanym sosem zalewamy rybę i brokuły.

Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na około 40 minut. Jeśli Wasza rybka wcześniej została usmażona a nie jedynie obsmażona czas w piekarniku można skrócić do 30 minut.

SMACZNEGO!

2 komentarze: