niedziela, 21 października 2012

Pierś smażona w pergaminie


... kolejne danie zainspirowane reklamą w TV i chęcią zrobienia czegoś dobrego nie koniecznie korzystając z fixów ...

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka (wychodzą cztery kawałki mięsa)
kawałek pergaminu
oliwa z oliwek
przyprawy ulubione - u mnie sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, oregano, tymianek, czosnek granulowany, słodka papryka, chili oraz suszone pomidory

Pierś kroimy tak by powstały cztery kotlety. Każdy z nich powinien mieć grubość nie większą niż 1,5 cm. Jeśli są grubsze lekko je rozbijamy.
Kawałek pergaminu (docięty do wielkości fileta) składamy na pół.
Rozłożony pergamin smarujemy lub spryskujemy oliwą. Natłuszczony posypujemy przyprawami.
Układamy jednego kotleta na jednej połowie pergaminu, a drugą zawijamy.
Smażymy na teflonowej, suchej, rozgrzanej patelni przez pięć minut z każdej strony.
 
Dzięki temu, że smażymy bez oleju danie jest zdrowsze a mięsko wyszło bardzo soczyste i delikatne.
 
U nas podane z blanszowanym brokułem.
 
SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz