... wczoraj późnym wieczorem naszła mnie ogromna
ochota na coś słodkiego... i jak zawsze z opresji wyratowała mnie moja guru
jeśli chodzi o słodkości, kochana Dorotka http://mojewypieki.blox.pl/html , która robi pączki z takiego samego przepisu jak moja rodzina od
lat :) ...
Składniki:4 białka
szczypta soli
250g cukru pudru
Białka ubijamy na bardzo sztywno dodając szczyptę soli.
Dodajemy partiami cukier - bardzo ważne by dodawać go po jednej łyżce, cały czas ubijając.
Nakładamy do szprycy z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy między nimi odstępy, bo podczas pieczenia/suszenia trochę urosną.
Pieczemy około 45-60 minut w temperaturze 140ºC - po około 30-40 minutach warto wyciągnąć i spróbować jednego bezika by przekonać się czy nie sa już dobre, im mniejsze beziki tym mniej czasu im potrzeba, jeśli przetrzymamy je dłużej będa po prostu suche.
Zdjęcia takie sobie bo robione w nocy :P
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz