Składniki:
300-400g makaronu wstążki
200g
pieczarek
4 łyżki masła
duża cebula
400-500g mięsa mielonego
1/2
szklanki bulionu
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki startego
żółtego sera
sól, pieprz, tymianek
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na
półtwardo.
Pieczarki tniemy na cienkie plasterki i smażymy na lyżce masła,
doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Mięso przyprawiamy wedle uznania - u
mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i chili
:).
Pozostałe masło stapiamy i smażymy na nim posiekaną cebulę aż się
zeszkli. Dodajemy mięso.
Całość podlewamy bulionem, dodajemy pieczarki i
mieszamy.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy
połowę makaronu, na nim kładziemy farsz mięsno-pieczarkowy i przykrywamy
pozostalym makaronem. Pozypujemy serem a całość zalewamy rozmączonymi ze
śmietaną jajakami przyprawionymi sola i pieprzem.
Zapiekamy 30 minut w nagrzanym do
180oC piekarniku.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz