piątek, 13 maja 2011

Zapiekanka z pieczarkami

Składniki:

300-400g makaronu wstążki
200g pieczarek
4 łyżki masła
duża cebula
400-500g mięsa mielonego
1/2 szklanki bulionu
2 jajka
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki startego żółtego sera
sól, pieprz, tymianek


Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo.
Pieczarki tniemy na cienkie plasterki i smażymy na lyżce masła, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Mięso przyprawiamy wedle uznania - u mnie sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i chili :).
Pozostałe masło stapiamy i smażymy na nim posiekaną cebulę aż się zeszkli. Dodajemy mięso.
Całość podlewamy bulionem, dodajemy pieczarki i mieszamy.


W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy połowę makaronu, na nim kładziemy farsz mięsno-pieczarkowy i przykrywamy pozostalym makaronem. Pozypujemy serem a całość zalewamy rozmączonymi ze śmietaną jajakami przyprawionymi sola i pieprzem.

Zapiekamy 30 minut w nagrzanym do 180oC piekarniku.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz