środa, 20 grudnia 2023

Suszony schab

Suszone wędliny są pyszne i proste w wykonaniu. Wystarczy trochę cierpliwości. 

Te zrobione w domu nie są naszpikowane konserwantami, ale są wyjątkowo trwałe. W sklepie za suszone wędliny trzeba sporo zapłacić, a robiąc je samemu ponosimy koszt dobrej jakości mięsa oraz swojego czasu, którego nie trzeba poświęcić wiele na zrobienie tego smakołyku.

Przepis opisuje suszenie schabu, ale można w ten sam sposób przygotować polędwiczkę, karczek, wołowinę, zawijany boczek czy pierś kaczki. Postaram się tutaj wstawić kilka przykładów, choć zazwyczaj zanim się zbiorę do zrobienia fotek to mięsa już nie ma. 

Zapraszam 😍


Składniki:

✔1 kg schabu w kawałku
✔1/2 szkl cukru
✔1/2 szkl soli kamiennej
✔dowolne zioła suszone, uzależnione od Twoich upodobań smakowych. U mnie to:
- 2 łyżki majeranku
- 1 mała łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego

✔siatka wędliniarska, sznurek bawełniany lub rajstopy/pończocha (czyste
😁)

Mięso umyj i starannie osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtocz cukrze, umieść w pojemniku i przykryte odstaw do lodówki na 24 godziny.

Z mięsa będzie wypływało sporo płynu więc odlewaj go regularnie. 

Po upływie doby, umyj mięso z cukru i ponownie osusz ręcznikiem papierowym. Obtocz w soli i znowu zamknięte włóż do lodówki. Tym razem na 36 godzin.

Po tym czasie opłucz mięso z soli, osusz i obtocz dokładnie w mieszance przygotowanych ziół i przypraw. 

Przełóż mięso do siatki wędliniarskiej, zwiąż sznurkiem lub umieść w nogawce pończochy i powieś w przewiewnym, suchym i chłodnym (nie zimnym!) miejscu. U mnie to jest piwnica z temperaturą około 17-18 st.  Zostaw na 7-10  dni.

 

Sprawdzaj co kilka dni czy mięso nie pleśnieje lub nie dzieje się z nim nic złego. Długość suszenia zależy od wielkości mięsa czy jego tłustości (dla przykładu karczek czy boczek będą się suszyły minimum 10-14 dni). Sprawdzaj stopień wysuszenia poprzez naciskanie mięsa - jeśli jest miękkie wymaga dalszego wiszenia. Gotowy schab powinien być suchy i lekko twardy.

Gotową wędlinę wyciągnij z siatki. Należy ją kroić w cienkie plasterki a przechowywać w lodówce.

Z całego serca Wam polecam!

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz