niedziela, 31 grudnia 2023

Chrupiąca rolada z boczku

Kolejna odsłona cudownie aromatycznej i soczystej rolady z boczku. Tym razem wcześniejsze podsmażenie i dłuższe pieczenie nada jej chrupiącą skórkę. 

Serdecznie polecam ten przepis.


Składniki:

✔płat 2 kg surowego boczku bez skóry
✔ulubione zioła - mogą być zarówno świeże jak i suszone
✔u mnie tym razem jeszcze suszone śliwki, ale można użyć jedynie ziół i oleju albo innego dodatku
✔sól
✔pieprz
✔olej/oliwa

Mięso umyj i osusz. Natnij na głębokość połowy grubości mięsa - przyprawy lepiej wnikną w mięso.


Natrzyj obie strony solą i pieprzem, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na nie krócej niż 3-4 godziny. Ja zazwyczaj wsadzam na całą noc albo i dłużej.


Po tym czasie mięso wyciągnij, rozwiń i nasmaruj przygotowaną pastą.
U mnie tak jak wspomniałam to zmielone w blenderze 10 sztuk śliwki suszonej, 2 łyżki majeranku i odrobina soli z 2-3 łyżkami oliwy.
Możesz w ten sposób przygotować pastę jedynie z ziołami czy np. z dodatkiem pomidorów suszonych. Wówczas zamiast oleju dodaję zalewy z pomidorów. Możesz nie miksować a jedynie posiekać drobno czosnek niedźwiedzi czy bazylię i wymieszać ją z olejem. Co Ci w duszy gra 😊
Zasada jest taka by pasta nie była za sucha i łatwo się rozprowadzała.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by w roladzie znalazły się śliwki czy suszone pomidory w całości. To też super opcja, którą często wybieram, ponieważ po przekrojeniu wygląd rolady jest ładniejszy. Szczególnie zależy mi na tym gdy boczek jest głównym bohaterem obiadu. Jeśli piekę go z przeznaczeniem na wędlinę, to jednak wybieram opcję pasty.

Nasmarowane mięso zwiń mocno i zwiąż sznurkiem.



Obsmaż z każdej strony na patelni z niewielką ilością oleju. Tylko tyle czasu, by wierzch mięsa nabrał złotego koloru.
Piekarnik nagrzej do 220 st.
Ułóż mięso na kratce a pod nią na spodzie piekarnika ustaw pojemnik z wodą by wyciekający tłuszcz nie palił się podczas długiego pieczenia. Stosuj ten patent zawsze, gdy pieczesz mięsa wytapiające się. Oszczędzisz sobie mycia piekarnika 😜


Piecz 1 godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st i piecz kolejne 1,5 godziny.

Zjedz na ciepło do obiadu lub wystudzony na kanapce. W obu wersjach to petarda 😎

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz