środa, 5 lipca 2023

Owoce leśne pod kruszonką

Crumble z owocami i lodami to mój ulubiony letni deser.

Jest cudownym zwieńczeniem  spotkania przy grillu czy gorącego dnia.

Gorąco polecam




Składniki:

✔800 g wybranych owoców w proporcjach jakie Ci pasują - u mnie najczęściej to truskawki, maliny, jeżyny i borówki, ale uwielbiam w tym wydaniu również same truskawki. Cudownie też smakują jabłka z cynamonem.

Do takiej ilości owoców przyda się sporo kruszonki 😊
✔200 g zimnego masła
✔200 g drobnego cukru trzcinowego (możesz użyć zwykłego)
✔300 g mąki pszennej


Owoce umyj, osusz ręcznikiem i umieść w naczyniu do zapiekania.
Możesz zrobić ten deser w jednym dużym pojemniku lub w mniejszych "jednoosobowych".

Większe owoce pokrój tak by wszystkie miały mniej więcej taką samą wielkość.
Ułóż w naczyniu.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i umieść w misce wraz z cukrem i mąką.
Rękoma zagnieć szybko do czasu połączenia się składników w kruche ciasto.

Zasyp owoce.


Zapiekaj w nagrzanym do 180st około 40 minut jeśli pieczesz w dużym naczyniu.
Jeśli robisz "jednoosobowe" desery piecz 20 minut.


Podawaj chwilę po wyciągnięciu z piekarnika w towarzystwie gałki ulubionych lodów.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz