piątek, 7 lipca 2023

Satay'e z kurczaka

Cudowne szaszłyki pozostawiające na podniebieniu wiele doznań - słodkie masło, ostre chili, orzeźwiająca cytryna i słony sos sojowy, to wszystko powoduje feerie smaków.

Idealne na letniego grilla, ale z piekarnika smakują tak samo dobrze.



Składniki:
✔2 podwójne piersi z kurczaka

marynata:
3 cebule szalotki lub biała część dymki
2 ząbki czosnku
2 pełne łyżki masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych lub sezamowego
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka nasion kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka chili w proszku
3 cm kawałek obranego imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)

Składniki marynaty umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą masę.
Kurczaka umyj, osusz, oczyść z błon i pokrój w paski.
Wymieszaj mięso dokładnie z marynatą i odstaw w zamkniętym pojemniku do lodówki na nie mniej niż 2 godziny. Ja zamykam kurczaka w marynacie zawsze dzień wcześniej - wówczas intensywność smaków jest wg mnie najlepsza.







Po wyciągnięciu z lodówki, każdy kawałek nadziej na bambusowe lub metalowe patyczki do szaszłyków. Nie ściągaj z mięsa nadmiaru marynaty,
Grilluj na aluminiowej tacce przez około 8 minut z każdej strony (czas pieczenia uzależnij od grubości pasków kurczaka.
Jeśli przyrządzasz je w piekarniku to rozgrzanym do 180st.


SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz