poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Placki z cukinii

To kolejna odsłona placuszków cukiniowych. Poprzednią znajdziecie tutaj.


Składniki:
✔cukinia
2 jajka
100g sera feta lub innego typu bałkańskiego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki pieprzu
sól
mąka pszenna

Cukinię zetrzyj na tarce (duże oczka). Posyp trochę solą i zamieszaj. Odstaw na kilka minut.
Po tym czasie odciśnij puszczony przez cukinię sok.
Do cukinii wbij jajka, dodaj curry i pieprz, proszek do pieczenia, pokrusz fetę i zamieszaj.
Dodaj tyle mąki by ciasto cukiniowe nie było zbyt lejące. Ja miałam ogromną cukinię i dodałam 4 łyżki mąki.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

U nas jedzone ze śmietaną lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.

Sos czosnkowy:
duży jogurt typu greckiego
3 przeciśnięte ząbki czosnku
łyżka mieszanki ziół kuchni polskiej

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz