To kolejna odsłona placuszków cukiniowych. Poprzednią znajdziecie tutaj.
Składniki:
✔cukinia
✔cukinia
✔2 jajka
✔100g sera feta lub innego typu bałkańskiego
✔łyżeczka proszku do pieczenia
✔pół łyżeczki curry
✔pół łyżeczki pieprzu
✔sól
✔mąka pszenna
Cukinię zetrzyj na tarce (duże oczka). Posyp trochę solą i zamieszaj. Odstaw na kilka minut.
Po tym czasie odciśnij puszczony przez cukinię sok.
Do cukinii wbij jajka, dodaj curry i pieprz, proszek do pieczenia, pokrusz fetę i zamieszaj.
Dodaj tyle mąki by ciasto cukiniowe nie było zbyt lejące. Ja miałam ogromną cukinię i dodałam 4 łyżki mąki.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
U nas jedzone ze śmietaną lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego.
Sos czosnkowy:
✔duży jogurt typu greckiego
✔3 przeciśnięte ząbki czosnku
✔łyżka mieszanki ziół kuchni polskiej
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz