W wykonaniu nie różni się wiele z chlebem żytnim - jedyna różnica jest taka, że do ciasta właściwego dodajemy mąkę żytnią razową 😊
Zaczyn (przygotowujemy go na mniej więcej 10-12 godzin przed przystąpieniem do robienia chleba):
- 60 g zakwasu
- 90 g mąki żytniej
- 90 ml ciepłej (NIE GORĄCEJ) wody
Ciasto na chleb:
- zaczyn
- 280 ml ciepłej wody
- 200 g mąki ŻYTNIEJ RAZOWEJ (typ 2000)
- 100 g mąki żytniej (typ 1000)
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
I tutaj moja rada. Pierwszy chleb proponuję upiec z innej ilości składników. Podyktowane to jest tym, że młody zakwas jakim dysponujecie, jest dość płynny i może słabiej pracować - nie jest to jednak zasadą.
Na pierwszy chleb pieczony z młodym zakwasem proponuję takie proporcje:
- zaczyn
- 210 ml wody
- 140 g mąki ŻYTNIEJ RAZOWEJ (typ 2000)
- 100 g mąki żytniej (typ 1000)
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
Aha... możecie do ciasta dodać garść słonecznika, siemienia lnianego czy też suszonej żurawiny 😍 co kto lubi. Wówczas dodajcie do ciasta 1-2 łyżki wody więcej. Pamiętajcie jednak, by dodatków nie było zbyt dużo, ponieważ wówczas ciasto zrobi się ciężkie i gorzej mu będzie wyrastać.
Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Ja zazwyczaj przygotowuję zaczyn przed wyjściem do pracy, a gdy wracam jest już pięknie wyrośnięty i gotowy.
Wymieszane ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (oczywiście żytnią) albo zmielonym siemieniem. Jeśli macie silikonową foremkę oczywiście niczym nie musicie jej smarować 😋
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrastać będzie od 2 do 5 godzin. Im młodszy i słabszy zakwas tym dłuższe wyrastanie. Mój chleb obecnie wyrasta około 2,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do 230 st piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 200 st i pieczemy 40 minut.
Po upieczeniu, chleb studzimy poza foremką, najlepiej na kratce. Chleb jest najlepszy po całkowitym wystudzeniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz