Te pyszne bułeczki dyniowe wg przepisu Pawła Małeckiego polecają się na początek sezonu dyniowego... 🎃🎃
Składniki:
✔500 g dyni
✔100 ml mleka
✔około 500 g mąki
✔15 g suchych drożdży
✔80 g brązowego cukru
✔2 żółtka
✔szczypta soli
✔70 g masła
Na wierzch:
✔2 białka
✔50 g sezamu
🎃🎃🎃🎃
Z dyni po upieczeniu robimy mus za pomocą blendera.
Podgrzewamy mleko (nie zagotowujemy!). Do ciepłego mleka wsypujemy cukier i wkładamy masło by się rozpuściło. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, żółtka, mus z dyni oraz mleko z cukrem i masłem. Zagniatamy gładkie ciasto.
Wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakąś godzinę w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.
Jak ciasto ładnie wyrośnie ponownie je zagniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy kulki. Odkładamy bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i czekamy jak wyrosną.
Wierzch bułek posmarujcie białkiem i jeśli lubicie posypcie sezamem.
Pieczemy w nagrzanym do 170st piekarniku przez 15-18 minut.
Studzimy na kratce i gotowe.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz