piątek, 10 października 2014

Risotto dyniowe z kurczakiem

... dyni ciąg dalszy :)


Składniki:
2 średnie cebule
2 szklanki ryżu (do risotto zaleca się stosowanie ryżu Arborio lecz u mnie w domu nie cieszy się on powodzeniem stąd ja użyłam do tego dania ryżu brązowego, nieco dłużej się robi ale warto)
1l bulionu warzywnego (lub 200ml białego wytrawnego wina i 800 ml bulionu)
około ¾ szklanki mrożonego groszku
2 niepełne szklanki puree z dyni
pierś z kurczaka (podwójna)
½ łyżeczki Tandari Masala
½ łyżeczki kardamonu
pieprz
2 łyżeczki curry
ostra papryka do smaku

Kurczaka kroimy w niewielka kostkę, zalewamy łyżka oliwy i przyprawiamy Tandari Masala, kardamonem i pieprzem. Dokładnie mieszamy z przyprawami, zamykamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin ale nie jest to zabieg konieczny).
Obrane i drobne posiekane cebule wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko podsmażamy, dodajemy ryż. Po około dwóch minutach wspólnego smażenia podlewamy całość winem. Gdy ryż w całości wchłonie wino podlewamy bulionem. Cały czas dusimy risotto podlewając je bulionem za każdym razem gdy ryż go wchłonie całość płynu. Po około 15 minutach do ryżu i cebuli dodajemy groszek i curry.

W czasie gdy ryż dusi się w bulionie podsmażamy wcześniej przyprawionego kurczaka.

Pod koniec duszenia ryżu (musi być miękki ale nie rozpadać się) dodajemy puree z dyni oraz przyprawiamy obficie ostra papryką.
Dorzucamy piersi z kurczaka, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i podajemy.

Na talerzu risotto możemy lekko posypać startym parmezanem. Da to naszemu daniu dodatkowej ostrości.


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz