Składniki:
2 średnie cebule
2 szklanki ryżu (do risotto zaleca się stosowanie ryżu Arborio lecz u
mnie w domu nie cieszy się on powodzeniem stąd ja użyłam do tego dania ryżu
brązowego, nieco dłużej się robi ale warto)
1l bulionu warzywnego (lub 200ml białego wytrawnego wina i 800 ml
bulionu)
około ¾ szklanki mrożonego groszku
2 niepełne szklanki puree z dyni
pierś z kurczaka (podwójna)
½ łyżeczki Tandari Masala
½ łyżeczki kardamonu
pieprz
2 łyżeczki curry
ostra papryka do smaku
Kurczaka kroimy w niewielka kostkę, zalewamy łyżka oliwy i przyprawiamy
Tandari Masala, kardamonem i pieprzem. Dokładnie mieszamy z przyprawami,
zamykamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na kilka godzin ale nie jest to
zabieg konieczny).
Obrane i drobne posiekane cebule wrzucamy na rozgrzany olej. Lekko
podsmażamy, dodajemy ryż. Po około dwóch minutach wspólnego smażenia podlewamy
całość winem. Gdy ryż w całości wchłonie wino podlewamy bulionem. Cały czas
dusimy risotto podlewając je bulionem za każdym razem gdy ryż go wchłonie
całość płynu. Po około 15 minutach do ryżu i cebuli dodajemy groszek i curry.
W czasie gdy ryż dusi się w bulionie podsmażamy wcześniej
przyprawionego kurczaka.
Pod koniec duszenia ryżu (musi być miękki ale nie rozpadać się)
dodajemy puree z dyni oraz przyprawiamy obficie ostra papryką.
Dorzucamy piersi z kurczaka, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i
podajemy.
Na talerzu risotto możemy lekko posypać startym parmezanem. Da to
naszemu daniu dodatkowej ostrości.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz