Składniki:
2 cebule
2 papryki
kilka ząbków
czosnku
szklanka
bulionu
500g mięsa
mielonego
makaron
spaghetti
papryka ostra
papryka słodka
tymianek
sól i pieprz
Warzywa
obieramy i kroimy. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Podlewamy
bulionem i pieczemy w 180oC około 40 minut.
Po tym czasie
upieczone warzywa za pomocą blendera rozdrabniamy na jednolitą masę dodając
przyprawy (sól, pieprz, papryki).
Mięso smażymy na
patelni z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu.
Dodajemy sos z
warzyw i wszystko razem smażymy około 15 minut.
Ugotowany
makaron dodajemy do sosu (ja przekładam go bezpośrednio z garnka w którym się
gotował, dzięki temu na nitkach pozostaje trochę wody, która rozwadniając lekko
sos pozwala dokładnie pokryć nim makaron). Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy
i podajemy.
Można
oczywiście podać makaron polany mięsno-buraczanym sosem. (tak jak na zdjęciu).
SMACZNEGO!
z buraczkami?
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! :)