sobota, 13 września 2014

Spaghetti z buraczkami


Składniki:
2 cebule
2 papryki
kilka ząbków czosnku
szklanka bulionu

500g mięsa mielonego
makaron spaghetti

papryka ostra
papryka słodka
tymianek
sól i pieprz

Warzywa obieramy i kroimy. Umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Podlewamy bulionem i pieczemy w 180oC około 40 minut.
Po tym czasie upieczone warzywa za pomocą blendera rozdrabniamy na jednolitą masę dodając przyprawy (sól, pieprz, papryki).


Mięso smażymy na patelni z dodatkiem tymianku, soli i pieprzu.
Dodajemy sos z warzyw i wszystko razem smażymy około 15 minut.

Ugotowany makaron dodajemy do sosu (ja przekładam go bezpośrednio z garnka w którym się gotował, dzięki temu na nitkach pozostaje trochę wody, która rozwadniając lekko sos pozwala dokładnie pokryć nim makaron). Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy i podajemy.

Można oczywiście podać makaron polany mięsno-buraczanym sosem. (tak jak na zdjęciu).

SMACZNEGO!


1 komentarz: