sobota, 16 sierpnia 2014

Złoty kurczak

w towarzystwie zapiekanki ziemniaczanej



Składniki na zapiekankę:
800g ziemniaków (z cieniutką i czystą skórką)
3 cebule (jedna czerwona)
oliwa
1 kostka bulionowa drobiowa
pęczek świeżej szałwii (takiej w doniczce do kupienia w każdym dużym sklepie)
100 ml śmietany 12%
30 g parmezanu

Kurczak:
2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone na kotlety o grubości 1,5 cm)
kilka gałązek świeżego rozmarynu
3 plasterki wędzonego boczku

200 g szpinaku baby
300g mrożonego groszku z marchewką
(w oryginalnym przepisie było 200 g mrożonego groszku i 200 g porów baby – w związku z uczuleniem małoletniego na pory L musiałam to lekko zmodyfikować)

Ziemniaki kroimy za pomocą malaksera lub ręcznej tarki na bardzo cienkie plasterki, przesypujemy je do garnka, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy (jeśli mamy stare ziemniaki lub wiemy, że gatunek jaki posiadamy gotuje się zazwyczaj dość długo powinniście po zalaniu wrzątkiem zagotować je i dopiero wtedy odstawić pod przykryciem; wówczas będziecie mieć pewność, że ziemniaki nie będą twarde). 
Cebulę obieramy, kroimy tak jak ziemniaki i przesypujemy je do brytfanki. Następnie dolewamy dwie łyżki oliwy, wkruszamy kostkę bulionową i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Dodajemy porwane listki szałwii i regularnie mieszamy całość. Jeśli cebula zacznie przywierać dolewamy łyżkę wody.

Pokrojonego kurczaka przyprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem. Dokładnie wcieramy przyprawy w kurczaka. Smażymy kurczaka na złoto na patelni z 1 łyżką oliwy.
Odcedzamy ziemniaki i dosypujemy do brytfanki z cebulą. Mieszamy całość i rozprowadzamy tworząc równą warstwę. Zalewamy śmietaną i zasypujemy parmezanem. Wstawiamy do piekarnika pod grill na górną półkę. (190o-200oC)

Do garnka po ziemniakach wlewamy 1 łyżkę oliwy. Wsypujemy marchewkę z groszkiem oraz szpinak i przykrywamy. Mieszamy dość często do czasu gdy szpinak zwiotczeje a pozostałe warzywa zmiękną).

Mięso podajemy na warzywach w towarzystwie zapiekanki.

SMACZNEGO!

1 komentarz: