Składniki:
filety łososia ze skórą (około 500g)
3 torebki zielonej herbaty
sól, pieprz
Składniki na ryż:
1 puszka mleka kokosowego (najlepiej
odtłuszczonego)
1 puszka po mleku kokosowym ryżu
½ cytryny
Surówka:
3 marchewki, jabłko, połowa selera naciowego, sok z ½ cytryny
3 marchewki, jabłko, połowa selera naciowego, sok z ½ cytryny
Zacznijmy od ryżu.
Do garnka wlewamy puszkę mleka, wsypujemy puszkę ryżu i zalewamy puszką wrzątku. Dodajemy sok z ½ cytryny. Gotujemy co jakiś czas mieszając około 10 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy garnek (nie odlewamy wody).
Do garnka wlewamy puszkę mleka, wsypujemy puszkę ryżu i zalewamy puszką wrzątku. Dodajemy sok z ½ cytryny. Gotujemy co jakiś czas mieszając około 10 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy garnek (nie odlewamy wody).
Łososia układamy na blacie/talerzu. Rozcinamy torebki
z zieloną herbatą i posypujemy nią filety. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem
i dokładnie wcieramy przyprawy w ryby.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy filety skórą do dołu i smażymy, często przewracając, aż będą rumiane.
Zdejmujemy usmażone filety z patelni, delikatnie ściągamy z nich skórę i pokrojone w paski układamy je na patelni miękką strona w dół, żeby zrobiła się chrupiąca.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy filety skórą do dołu i smażymy, często przewracając, aż będą rumiane.
Zdejmujemy usmażone filety z patelni, delikatnie ściągamy z nich skórę i pokrojone w paski układamy je na patelni miękką strona w dół, żeby zrobiła się chrupiąca.
Mieszamy łyżką ryż, na wierzch układamy kawałki
łososia.
U mnie podane z chrupiącymi skórkami łososia i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz