piątek, 8 sierpnia 2014

Łosoś w zielonej herbacie

z kokosowym ryżem





Składniki:
filety łososia ze skórą (około 500g)
3 torebki zielonej herbaty
sól, pieprz

Składniki na ryż:
1 puszka mleka kokosowego (najlepiej odtłuszczonego)
1 puszka po mleku kokosowym ryżu
½ cytryny

Surówka:
3 marchewki, jabłko, połowa selera naciowego, sok z ½ cytryny

Zacznijmy od ryżu.
Do garnka wlewamy puszkę mleka, wsypujemy puszkę ryżu i zalewamy puszką wrzątku. Dodajemy sok z ½ cytryny. Gotujemy co jakiś czas mieszając około 10 minut, po czym wyłączamy gaz i przykrywamy garnek (nie odlewamy wody).

Łososia układamy na blacie/talerzu. Rozcinamy torebki z zieloną herbatą i posypujemy nią filety. Dodatkowo doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wcieramy przyprawy w ryby.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy filety skórą do dołu i smażymy, często przewracając, aż będą rumiane.
Zdejmujemy usmażone filety z patelni, delikatnie ściągamy z nich skórę i pokrojone w paski układamy je na patelni miękką strona w dół, żeby zrobiła się chrupiąca.

Mieszamy łyżką ryż, na wierzch układamy kawałki łososia.

U mnie podane z chrupiącymi skórkami łososia i surówką.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz