Danie do zrobienia dosłownie w kilka minut, z przygotowaniem wszystkiego i zagotowaniem wody na makaron powinniście uwinąć się w 20 minut. Cudownie delikatne a jednocześnie bardzo sycące...
Składniki:
około 250-300g filetu z łososia bez skóry
zioła prowansalskie
sól, pieprz
około 250-300g filetu z łososia bez skóry
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Sos:
300 ml śmietanki 30%
150g fety
czosnek granulowany
papryka ostra suszona
pieprz
300 ml śmietanki 30%
150g fety
czosnek granulowany
papryka ostra suszona
pieprz
makaron spaghetti
listki świeżej bazylii
czosnkowa oliwa z oliwek
Łososia układamy na blacie/talerzu. Posypujemy go
przyprawami i dokładnie wcieramy je w ryby.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy łososia
i często przewracając smażymy aż będzie rumiany.
Zdejmujemy usmażoną rybę z patelni, lekko ostudzona
będzie łatwiejsza do podzielenia na mniejsze kawałki.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Do garnka dolewamy czosnkowej oliwy z oliwek i wrzucamy kilka listków świeżej bazylii.
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Do garnka dolewamy czosnkowej oliwy z oliwek i wrzucamy kilka listków świeżej bazylii.
Do głębokiej patelni wlewamy śmietanę i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy pokruszoną fetę i na małym ogniu rozpuszczamy ją w śmietanie. Gdy feta roztopi się a sos zaczyna gęstnieć dodajemy przyprawy. Zestawiamy z gazu.
Do sosu dodajemy kawałki wcześniej usmażonego łososia i przykrywamy (już nie
gotujemy).
Ugotowany makaron dodajemy do sosu (ja przekładam go bezpośrednio z garnka w którym się gotował, dzięki temu na nitkach pozostaje trochę wody, która rozwadniając lekko sos pozwala dokładnie pokryć nim makaron). Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy i podajemy.
SMACZNEGO!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMarta prowadząc ten blog wykonujesz świetna robotę!!!
Pozdrawiam
Daniel
Bardzo mnie cieszy zadowolenie czytelników :)
UsuńPozdrawiam serdecznie