sobota, 9 sierpnia 2014

Spaghetti z łososiem

Danie do zrobienia dosłownie w kilka minut, z przygotowaniem wszystkiego i zagotowaniem wody na makaron powinniście uwinąć się w 20 minut. Cudownie delikatne a jednocześnie bardzo sycące...


Składniki:
około 250-300g filetu z łososia bez skóry
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Sos:
300 ml śmietanki 30%
150g fety
czosnek granulowany
papryka ostra suszona
pieprz

makaron spaghetti
listki świeżej bazylii
czosnkowa oliwa z oliwek

Łososia układamy na blacie/talerzu. Posypujemy go przyprawami i dokładnie wcieramy je w ryby.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Układamy łososia i często przewracając smażymy aż będzie rumiany.
Zdejmujemy usmażoną rybę z patelni, lekko ostudzona będzie łatwiejsza do podzielenia na mniejsze kawałki.

Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Do garnka dolewamy czosnkowej oliwy z oliwek i wrzucamy kilka listków świeżej bazylii.


Do głębokiej patelni wlewamy śmietanę i zaczynamy podgrzewać. Dodajemy pokruszoną fetę i na małym ogniu rozpuszczamy ją w śmietanie. Gdy feta roztopi się a sos zaczyna gęstnieć dodajemy przyprawy. Zestawiamy z gazu.

Do sosu dodajemy kawałki wcześniej usmażonego łososia i przykrywamy (już nie gotujemy).

Ugotowany makaron dodajemy do sosu (ja przekładam go bezpośrednio z garnka w którym się gotował, dzięki temu na nitkach pozostaje trochę wody, która rozwadniając lekko sos pozwala dokładnie pokryć nim makaron). Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy i podajemy.


SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować :)
    Marta prowadząc ten blog wykonujesz świetna robotę!!!

    Pozdrawiam
    Daniel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie cieszy zadowolenie czytelników :)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń